Idel högoddsare i hockeyn

Årets sista SHL-omgång

Det svänger om SHL för dagen och favoriterna lever farligt på torsdagen. Det finns högoddsare som lockar på flera arenor och det blir en kittlande kväll. Fotbollsspelen hämtas ifrån Portugal och Holland medan handbollsexperten fyndar vidare i favoritserien Bundesliga.

Luleå stänger ner i Scandinavium

När Frölunda på torsdagen tar emot Luleå i Scandinavium kan det mycket, mycket väl vara en försmak på SM-finalen till våren. Båda lagen har imponerat under hösten: Frölunda främst med sin offensiv, Luleå främst med sin defensiv. Nu går det ändå definitivt att ifrågasätta Frölundas form. Har torskat tre av de fyra senaste SHL-matcherna och var ju inte alls redo från start i Växjö senast. CHL-avancemanget mot Biel blev dessutom en pärs och borde väl ha lösts lite enklare..? Någon större fara på Frölunda-taket är det inte men visst blir det en utmaning att nu ställas mot Luleå.

Den som vill kan tvivla något på Luleå-statusen också. Förlusten mot Färjestad innan uppehållet kom dock inte efter någon dålig insats, snarare tvärtom. I tisdagens omstart fick man sedan nöja sig med en poäng i derbyt hemma mot Skellefteå. En liten missräkning men Skellefteå var bättre än väntat och Luleå kom i alla fall tillbaka från 0-2. Nej, vi har svårt att tvivla på ett Luleå som alltid tar jobbet. Riskerar nu för första gången sedan september att spela tre raka utan trepoängare – det vill man förstås undvika…

Vi är utan tvekan tryggare med att Luleå hittar ”rätt” nivå på torsdagen och då kommer Frölunda få brottas för segern, den saker är klar. Luleå till 3.10* är inte varje dag och vi testar gärna!

Växjö äntligen igång?!

Det har sannerligen inte varit någon rolig säsong för Växjö Lakers och det har rentav spekulerats i att den tidigare så omhuldade Sam Hallam börjat sitta löst. Växjö har ändå aldrig givit intrycket av ”total panik” och det verkar som om tålamodet börjar ge resultat: tio poäng på de fyra senaste och nu är Växjö uppe som tia i tabellen. Ganska stabila insatser innan uppehållet – och i tisdagens omstart drömstartade man hemma mot Frölunda och lade snabbt grunden till snygg 4-2-seger. Tre mål i PP var glädjande och defensivt såg det också bra ut.

På torsdagen ska Växjö till Ängelholm för match mot ett Rögle som också har en lovande trend. Drömstarten följdes ju av en riktigt tuff period, där skadeläget sannerligen inte underlättade. Fick dock någorlunda stopp på raset innan uppehållet och lyckades sedan ta tre poäng i Oskarshamn i tisdags. Den 2-1-segern vittnade ändå inte om någon sprudlande form och mängder av utvisningar gjorde det tufft för Rögle, som definitivt fick bränna kraft för att hålla undan.

Nej, fortfarande har Rögle en bit kvar till formen från säsongsupptakten. Annat läge för Växjö, som här och nu börjar visa säsongens bästa status. Det här är förmodligen den allra bästa av dagens högoddsare – till 3.10* ska Växjö definitivt spelas!

Djurgården klättrar vidare

Vi har läst Djurgården bra under säsongen: under svackan var det vinnande att gå emot laget men sedan har vi bytt sida och tagit betalt på Djurgårdens segrar. Djurgården har nu fyra trepoängare på de fem senaste, där enda bakslaget var en knapp historia borta mot Frölunda. Flera av segrarna har dessutom varit övertygande, inte minst den i tisdags: 6-0 hemma mot Brynäs. Backen Högström svarade för vad som måste vara ett av SHL-historiens mer överraskande hattrick. Förutom SHL-lyftet blev Djurgården nyligen i snygg stil klart för CHL-semi (där man dessutom dragit drömlotten Mountfield) och visst börjar det bli frid och fröjd i DIF-lägret. Senast var ju dessutom kuggen Josefson tilbaka i spel.

På torsdagen väntar Malmö borta. För Malmö var trenden den rakt motsatta innan landslagsuppehållet: bara två poäng på fem matcher. Det var flera jämna matcher och formen kunde inte ”totalsågas” – men visst kom uppehållet lägligt för skåningarna. I tisdags var man tillbaka med nya krafter och bortaslog HV71 med 4-1. Stabil insats men någon ”4-1-match” var det ärligt talat inte: 0-0 inför slutperioden och ganska smickrande siffror för Malmö till slut.

Att Djurgården den senaste tiden kört förbi Malmö i tabellen tycker vi är ”rätt och riktigt” och på torsdagen räknar vi återigen med ett bra Djurgården. Då blir gästerna svårstoppade och visst ser 2.65* på bortasegern attraktivt ut.

Segt Färjestad får problem

Sur förlust uppe i Skellefteå innan uppehållet följdes i tisdagens omstart av sur förlust i Örebro – det är alltid oroväckande när Leksand börjar förlora matcher men här och nu känns en ny ”kris” ändå ganska avlägsen. Leksand har ju haft några jättetuffa perioder men nyss nämnda förluster har absolut inte gått att såga. Visade styrka när man jobbade sig tillbaka i Örebro senast – att man sedan torskade matchen i slutperioden kändes faktiskt ganska ologiskt. Nej, vi sätter positiv status på Leksand och med stort poängsug och med publiken med sig i sista matchen innan julmaten räknar vi med en bra torsdagsprestation.

Då måste Färjestad vara redo, vilket kan bli lättare sagt än gjort. Laget var ju spelledigt i torsdags och har således inte spelat match på tolv dagar – sådant brukar kunna märkas, när man möter en motståndare med ångan uppe. Färjestad var definitivt i gott slag innan uppehållet, där framförallt vändningen uppe i Luleå förstås imponerade. Den senaste förlusten kom faktiskt mot Oskarshamn – och det är lite typiskt Färjestad, som har en tendens att ibland ”ta ledigt”. Så ska det knappast behöva bli här, inför laddad inramning, men matchen ligger onekligen lite bökigt i schemat (Färjestads enda match mellan den 7:e och den 26:e) och som sagt: det är ett ruskigt suget Leksand som står för motståndet.

Vi tycker att det är givet läge att tvivla på den klara bortafavoriten. Ett bra Leksand på gång och hemmaframgång skulle inte förvåna oss ett dugg. Vi väljer Leksand inklusive övertid/straffar till 2.55*!

Ludwigshafen täcker handikappet

37-årige huvudtränaren Ben Matschke gör ett bra jobb med Die Eulen Ludwigshafen. Senast så pressade man topplaget Hannover på hemmaplan och hade en ledning i halvlek med 11-10. Man orkade inte hålla ihop det hela vägen och fick se sig besegrade med 24-26. På bortaplan så tar man sällan med sig några poäng men hemma i Friedrich-Ebert-Halle så hämtar inget lag några lätta poäng. Senast så gjorde man en riktigt bra match när man förlorade på bortaplan mot topplaget Melsungen med 25-26. Dessförinnan så pressade man topplaget Magdeburg på hemmaplan. Man hade 10-9 i halvlek men till slut så var Magdeburg för starka och vann med 20-17. Försvaret är riktigt bra och trots att man ligger näst sist i serien så är det endast sju lag som släppt in färre mål. Akilleshälen är anfallsspelet då man gör minst mål i serien. Laget spelar en långsam och taktisk handboll. Helt enligt sina resurser. Man ligger näst sist och tyvärr så har man nog inte budget som räcker till högstaligan.

Flensburg Handewitt ligger tvåa i serien med 26 poäng inspelade på 17 matcher. Senast så besegrade man Balingen på hemmaplan med 32-25. Man hade 18-13 i halvlek men bromsade lite i andra halvlek. Innan dess förlust på bortaplan mot Magdeburg med 25-26. Det var lagets första förlust på tio matcher. På hemmaplan så är man ramstarka och står med raden 8-0-0. Men på bortaplan så är man lite mer mänskliga och har raden 4-2-3. Man har ligans starkaste försvar och med ett snitt av 23 insläppta mål så är det klart minst. Man vann hemmamatchen mot Ludwigshafen för två månader sen med 29-26.

Ludwigshafen kommer att dra ner på tempot och kommer att kämpa och ge allt i 60 minuter. Flensburg är en klass bättre och vinner säkert men brukar slå av på tempot. Ludwigshafen hcp +6.5 mål till 1.86 i odds är helt klart spelvärt.

Målläge i Berlin

Fuchse Berlin stod för en mirakulöst stark insats senast då man besegrade Kiel på hemmaplan med 29-28. Trots att man saknade försvarsgeneralen Jakov Gojun och båda sina förstamålvakter Dejan Milosavljev och Silvio Heinevetter. 36-årige veteranen Martin Ziemer och junioren Fredrik Genz fick bilda målvaktspar. Man var 12-17 ner i halvlek. Man visar upp en enorm moral när man kommer ut i andra halvlek och blåser bort Kiel med 17-11. Man står med 7-0-1 som hemmafacit och det är inte många lag som tar poäng i Max-Schmeling-Halle. Matcherna innan så fick två andra topplag känna på hemmastyrkan. Vinst med 28-22 mot Melsungen och dessförinnan en tung seger mot en av guldfavoriterna Rhein-Neckar löven med 23-22. Fuchse Berlin ligger sexa i tabellen men endast fyra poäng ifrån serieledning.

HSG Wetzlar stod även de för en stark insats när man bortaslog Leipzig med 29-26. Det är ett lag som normalt inte tappar många poäng på hemmaplan. Och det trots att lagets försvarsjätte Stefan Kneer hade skadat sig innan matchen och ej kunde deltaga. Han kommer ej att vara i speldugligt skick mer detta år. Det var fina svenska insatser av Olle Schefvert Forsell som var 100%-ig med fem mål på fem skott. Även Anton Lindskog gjorde en bra match med fyra mål. Innan dess 27-28 på hemmaplan mot Stuttgart. Matchen innan så vann man på bortaplan mot Erlangen med 31-26. Wetzlar ligger på en nionde plats i tabellen.

Fuchse Berlin kommer att bygga vidare på den fantastiska andra halvleken mot Kiel och ösa på. Wetzlar har ett målsnitt på bortaplan med 57 mål per match. Det finns defensiva avbräck i båda lagen så det är bäddat för mycket mål. Över 54.5 mål till 1.71 i odds ser ut som ett riktigt bra spel.

Porto gör jobbet utan att glänsa

Porto kommer från en mycket fin säsong. Man har inte förlorat i ligaspelet sedan premiären borta mot Gil Vicente och vann dessutom gruppen i Europa League efter ett rafflande avgörande hemma mot Feyenoord. Senast i ligaspelet avfärdade man enkelt Tondela hemma med 3-0. Lagen har redan mötts två gång i årets ligaspel. Porto har vunnit båda matcherna på hemmaplan, 2-0 i ligan och 1-0 i ligacupen.

Santa Clara slåss i botten av tabellen. Man ligger just nu på säker mark på en femtonde plats men har bara tre poäng ner till nedflyttningsstrecket. Formen är mycket svag med sju raka matcher utan seger. Senast var man helt utan chans mot topplaget Sporting CP och föll hemma med klara 0-4. Framför allt defensiven har sviktat på slutet men på bortaplan då man spelat mer defensivt orienterat har man klarat sig bättre.

Porto är såklart stor favorit här och ska så vara. Men man kommer från en höst som varit hektisk med såväl liga- som Europa League-spel. Porto har redan vunnit två gånger om den här säsongen hemma mot Santa Clara men det har varit tighta matcher där Santa Clara försvarat sig väl och inte visat större intresse av att anfalla.

Porto gör vad man ska här men vi förväntar oss inte någon sprudlande tillställning och väljer att spela under 3 mål till oddset 1,83*. Vi får då pengarna tillbaka om det blir exakt 3 mål i matchen och vinst på spelet om det blir färre än 3 mål.

Tight och tufft i Groningen

Groningen parkerar i mitten av tabellen. Efter en svag inledning på serien ryckte man upp sig under oktober och hade sju raka matcher utan förlust. Men man har nu tappat form igen och har inte vunnit på fyra raka matcher. Senast fick man 1-1 borta mot ADO Den Haag och det var ändå ett fall framåt då man spelade andra halvlek med en man mindre på planen och ändå lyckades få med sig en poäng.

Utrecht gör det bra utan att helt räcka till mot de bästa lagen. Man hade lite häng på topplagen Ajax och AZ, men förlorade sedan matcherna mot dem stort för fyra respektive fem omgångar sen. Direkt efter dessa förluster kom ytterligare en förlust mot jumbon RKC Waalwijk. Sedan har man dock ryckt upp sig och har tagit två raka segrar. Senast besegrade man Heracles borta med 3-1 och gången innan det bortabesegrade man just dagens motståndare Groningen med 1-0 på bortaplan.

Groningen har varit riktigt målsnålt på slutet och lagets fyra senaste matcher har gått under 2.5 mål. Det har varit en kombination av bra defensiv och en uddlös offensiv – knappast några saker som gästerna kommer ändra markant på.

De fyra senaste inbördes mötena mellan lagen har gått under och vi förväntar oss en tight och tuff match även här. Under 2,5 mål tilltalar oss rejält till oddset 2,01*.

*Oddsen är semifasta och kan ändras.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.